Loppiainen


Matt.2:1–12

 

joulun_t%C3%A4hti_leiska.jpg

 


Loppiaisen evankeliumissa kerrotaan idän tietäjistä, jotka menivät kuningas Herodeksen luo kysymään: ”Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.”

Keitä nämä itämaan viisaat olivat, sitä emme tiedä. Todennäköisesti he olivat Babyloniaan pakkosiirrettyjen juutalaisten jälkeläisiä, jotka olivat säilyttäneet osan isiensä uskosta. He tunsivat profeetallisen sanan neljännestä Mooseksen kirjasta: ”Tähti nousee Jaakobista, valtiaan sauva Israelista.” (4.Moos.24:17).


Jotta tähti voi nousta taivaalle, sen täytyy olla kiertotähti eli planeetta. Kiinteät tähdethän vain tulevat näkyviin, kun on riittävän hämärä. Mutta planeetoilla on kiertoratansa auringon ympäri, mistä syystä ne todella näyttävät nousevan taivaanrannasta ja laskeutuvan taivaanrantaan.

Mutta mikään tunnettu planeetta ei voinut tuottaa yllätystä kokeneille taivaanilmiöiden tarkkailijoille. Sen sijaan planeettojen kohtaamiset saattoivat synnyttää vaikutelman jostakin uudesta ja ennen näkemättömästä tähdestä, joka liikkui merkityksellisestä tähtikuviosta toiseen. Tämä erikoinen ilmiö sai tietäjät lähtemään liikkeelle.


Matteuksen evankeliumista voi päätellä, että tietäjiä kuljetti eteenpäin vilpitön halu kunnioittaa Israelin Jumalaa ja nähdä pelastus, jonka hän oli luvannut kaikille kansoille. Luonnonilmiö merkkinään ja oma päättelykykynsä apunaan he pääsivät Jerusalemiin saakka.

Niin päteviä kuin tietäjät olivatkin taivaan tuntijoina, heidän viisautensa ei ulottunut politiikkaan. He tekivät kömpelön virheen kysymällä neuvoa Herodes Suurelta − mieheltä, jonka Rooman senaatti oli asettanut juutalaisten nukkehallitsijaksi ja joka oli tunnettu vainoharhaisuudestaan ja julmuudestaan.


Herodes puolestaan yllättyi uutisesta niin paljon, että hän kutsui koolle juutalaisten kirjanoppineet ja kysyi heiltä, missä messiaan oli luvattu syntyvän. Hän sai heiltä vastauksen: ”Näin on ilmoitettu profeetan kirjassa: ’Sinä, Juudean Betlehem, et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista, sillä sinusta lähtee hallitsija, joka on kaitseva kansaani Israelia.” (Vrt. Miika 5:1).

Kuultuaan, mitä pyhät kirjoitukset sanoivat messias-kuninkaan syntymäkaupungista, tietäjät osasivat nyt mennä oikeaan paikkaan. Jumalan yleinen ilmoitus luomakunnassa oli opastanut heitä tähän saakka, nyt he saivat kulkea perille Jumalan erityisen ilmoituksen eli hänen sanansa avulla.


Kun tietäjät saapuivat talliin, jossa pyhä perhe oli, heidät valtasi suuri ilo. Herodes, joka jäi palatsiinsa odottamaan tietäjiä palaaviksi retkeltään, oli sen sijaan rauhaton. Daavidin sukuun syntynyt uusi hallitsija merkitsi hänelle uhkaa. Siksi hän päätti raivata tieltään mahdollisen kilpailijansa panemalla toimeen kaksivuotiaiden ja sitä nuorempien poikalasten joukkomurhan Betlehemissä.

Ihmisen on kuitenkin turha taistella Korkeinta vastaan. Jumala neuvoi tietäjiä palaamaan kotimaahansa toista tietä kuin he olivat tulleet, ja Joosef sai Jumalalta kehotuksen viedä Jeesus ja Maria turvaan Egyptiin. Koska Herodeksen hallintoalue oli melko pieni ja vuoristoteitä oli helpompi kulkea varmajalkaisilla aaseilla kuin kengitetyillä sotahevosilla, pakolaiset ehtivät livahtaa Herodeksen kynsistä.

Syvällisesti ajatellen Betlehemin lastenmurhassa ei ollut kysymys vain Herodeksen vallanhimosta vaan siitä, että sielunvihollinen säikähti ja koetti tehdä tyhjäksi Jumalan suunnitelman. Kun oikea aika koitti, Jumala käytti perkelettä ja hänen vallassaan olleita ihmisiä välikappaleina niin, että Jeesus teki tyhjäksi kuoleman vallan.


Elias Lönnrotin sanoittamassa virressä 46 sanotaan:

Taivaan kirkas tähti kerran
tietäjiä itämään
johdatteli luokse Herran
loistavalla valollaan
häntä kunnioittamaan,
kiittämään, rukoilemaan.

Sama kirkas tähti täällä
yhä meitä valaisee,
Betlehemin seimen päällä
maailmalle säteilee.
Tunnet tähden kirkkaimman,
se on sana Jumalan.

Niille, jotka kunnioittavat Raamattua Jumalan sanana, Pyhä Henki avaa syvän ja raikkaan lähteen uskon virvoitukseksi. Ne, jotka seuraavat Jeesusta, eivät kulje pimeässä, vaan heillä on elämän valo.