2. adventtisunnuntai, Luuk.17:20-24, 3. vsk

2123472.jpg

Jeesus kohtasi aikalaistensa joukossa ihmisiä, jotka olettivat aivan oikein, että hän tiesi, milloin Jumalan valtakunta oli tuleva. Mutta Jeesus ei vastannut heille heidän odotustensa mukaisesti. Hän halusi antaa heille enemmän kuin he odottivat. Sen vuoksi hän sanoi: "Ei Jumalan valtakunta tule niin, että sen tulemista voidaan tarkkailla. Eikä voida sanoa: 'Se on täällä', tai 'Se on tuolla.' Katsokaa: Jumalan valtakunta on teidän keskellänne."

Kysyjät eivät ymmärtäneet saamaansa vastausta. He näkivät Jeesuksen, mutta eivät tunnistaneet hänessä Vapahtajaa. Sellaisia mekin olemme. Usein omat luulomme estävät meitä ymmärtämästä, mitä meille sanotaan ja mitä meitä kehotetaan tekemään.

Esimerkiksi näin adventin aikana jotkut luulevat, että adventti on puhekielellä sama kuin pikkujoulu. Jokainen vähänkin kirkkovuotta seurannut tietää, että adventti ja joulu ovat erillisiä juhla-aikoja. Adventtiaika kestää kolmesta neljään viikkoa ja on luonteeltaan syvämietteinen, paastoava. Jouluaika, joka alkaa adventin jälkeen, on luonteeltaan riemuitseva ja kestää kaksitoista päivää. Toki joulua saa jatkaa kynttilänpäivään asti, jos tekee mieli.

Monet luulevat, että oikeata adventin viettämistä on panna päähänsä punainen lakki ja laulaa hartaana joululauluja. Tätä kuvitelmaa vahvistaa se, että Suomen ev.-lut. kirkon seurakunnissa lauletaan joululauluja nimenomaan adventtina. Mutta adventin väri on violetti, ja adventin lauluja ovat ennen kaikkea virsikirjan virret 1–15.

Näistä ehdottomasti tunnetuin on G. J. Voglerin säveltämä Hoosianna, Daavidin Poika. Tämä virsi kuvaa yhtä adventin ulottuvuutta: Jeesus tulee messiaana kansansa keskelle. Adventin kolme muuta ulottuvuutta ovat Jumalan tuleminen ihmiseksi Jeesus-lapsessa, Kristuksen tuleminen sanassa ja sakramenteissa seurakuntansa keskelle sekä Kristuksen tuleminen kaikkeuden Herrana aikojen lopulla.

Sen vuoksi luterilaisen kirkon jäsenen kannattaisi osata enemmänkin adventtivirsiä kuin vain tuo numero 1. Esimerkiksi virret Valmistu Herran kansa ja Te laaksot, notkot nouskaa kahmaisevat Raamatun sanomaa jo melko syvältä.

Virsien opettelu on toki jokaisen oma asia. Mutta virret johdattavat ihmistä Jumalan sanan tuntemiseen. Virsiensä kautta adventti alkaa tuntua ajalta, jota meidän ei tarvitse pikimmiten ohittaa vaan jona saamme hiljentyä odottamaan kaikkein parasta: Jumalan armon kohtaamista Kristuksessa.

Tässä mielessä adventti on jopa kestävämpi juhla kuin joulu. Lahjat avataan viimeistään joulupäivänä, kuusi kannetaan ulos jo loppiaisena. Arki alkaa, ja kinkun tähteet syödään työpaikoilla eväsleipien täytteenä. Kuitenkin seurakunnan odotus, adventti jatkuu siihen päivään saakka, jolloin Herra tulee.