26. sunnuntai helluntaista, Matt.24:15-27, 2. vsk

2047140.jpg

Kun näette pyhään paikkaan pystytettynä turmion iljetyksen, josta profeetta Daniel on puhunut, silloin on kaikkien Juudeassa asuvien paettava vuorille. Sen, joka on katolla, ei pidä mennä hakemaan mitään tavaroita talostaan, eikä sen, joka on pellolla, pidä palata noutamaan viittaansa. Voi niitä, jotka noina päivinä ovat raskaana tai imettävät! Rukoilkaa, ettette joutuisi pakomatkalle talvisaikaan tai sapattina.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Jos joku silloin sanoo teille: "Täällä on Messias", tai: "Messias on tuolla", älkää uskoko. Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että he johtavat, jos mahdollista, valitutkin harhaan. Tämän minä olen teille nyt ennalta ilmoittanut.

Kirkkovuoden loppupuolen sunnuntaiden evankeliumit puhuvat lopun ajan merkeistä, viimeisistä tapahtumista. Ne ovat asioita ja ilmiöitä, joista uskovat ymmärtävät, että Kristuksen tuleminen on lähellä.

Monet noista ennusmerkeistä ovat jo toteutuneet, mutta Kristus ei ole vielä tullut tuomitsemaan eläviä kuolleita. Esimerkiksi Jeesuksen puhe pyhään paikkaan pystytetystä turmion iljetyksestä viittaa roomalaisten joukkojen toimeenpanemaan Jerusalemin temppelin ryöstöön ja hävitykseen ensimmäisen juutalaissodan aikana vuonna 70.

Puheen vääristä messiaista voi katsoa toteutuneen Simon Bar Kokhban johtamassa kapinassa, jonka roomalaiset murskasivat vuonna 135. Bar Kokhba, suomeksi Tähden Poika, esiintyi juutalaiskansan vapauttajana ja kuninkaana. Tiettävästi kristityt eivät liittyneet Bar Kohbaan, koska he pitivät mielessään Jeesuksen lausuman varoituksen.

Uuden Testamentin sanoma ei kuitenkaan tyhjene näihin historian jaksoihin. Jokainen sukupolvi on vuorollaan viimeisin sukupolvi, ja sille tapahtuvat asiat ovat viimeisimpiä tapahtumia. Sen vuoksi kristillinen seurakunta odottaa jatkuvasti ja rukoilee Herransa tulemista.

On toki myönnettävä, etteivät kristityt odota Herraansa yhtä hartaasti kuin ennen. Apostolien ajasta on pitkä taival nykyaikaan. Monien rakkaus on kylmentynyt. Monet luulevat, että Jeesus keksittiin, koska hänen kaltaiselleen hahmolle oli sosiaalinen tilaus.

Tämä ihmisten maailma on kuin vetelä suo, jossa on monia vaarallisia silmäkkeitä. Se ahdistaa niitä, jotka etsivät kestävää polkua jalkojensa alle. Mutta sen, joka etsii totuutta, on yhä mahdollista selvittää itselleen tosiasiat. Sen, joka etsii Jumalan armoa Kristuksessa, on vielä mahdollista löytää se.