1930911.jpg

Voiko synkistely antaa ihmiselle toivoa? Ainakin nuoriso suosii nykyään mustaa vaatetusta, mustaksi värjättyä tukkaa sekä takovarytmistä ja sanoituksiltaan pessimististä musiikkia.

Synkkyys ei kuitenkaan ole valoa vaan ahdistusta. Itsekkyys ei tuo onnea vaan turmelee mahdollisuudet saavuttaa se. Vihaisuus ei ole voimaa vaan sen puutetta. Katkeruuden purkaminen toisiin ihmisiin kasvattaa ystävyyden sijasta yksinäisyyttä.

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmaajat olivat ahdistuneita nuoria miehiä. Myös Vantaan Myyrmannissa itsensä räjäyttänyt ja useita kymmeniä ihmisiä vahingoittanut pommimies kärsi henkisen maisemansa umpeutumisesta. He ilmaisivat itseään väkivallalla, koska he eivät uskoneet enää hyvyyteen.

Harri Helenius paljastaa laulussaan 'Sun ristis luo', miksi nykymaailmassa monet ihmiset ovat onnettomia. Kaikki haluavat saada rakkautta. Mutta harva on valmis antamaan sitä.

Sun ristis luo johtaa tänään askeleeni.

Käsin sidotuin kaipaan vapauteen.

Eessäs pieneks kasvaa saan,

tuntea uudestaan,

jälleen rakkautes parantaa.

Miks vaikeaa on tulla eteen puisen ristin?

Kai se todistaa, epäonnistunut oon.

En voi sanoa enempää.

Elämäni käsiis jää.

Tyhjänä ei osaa rakastaa.

Sun jälkesi johtakoon mun askeleeni.

Alla ristin varjon painan alas pään.

Sydämen syviin rämeisiin,

kokemuksiin kipeisiin

valosi vielä loistakoon.

Herra johda, vaikka mun tieni kulkis minne.

Johda silloinkin, kun en jaksa yrittää.

Silloin kun mä heikko oon,

johdatukses jatkukoon.

Koko elämän sun käsiisi jätän.

Apostoli Paavali puhuu kirjeessään filippiläisille Kristuksesta sanoen: "Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen vaan luopui omastaan." (Fil.2:6-7). Jeesus oli Jumalan Poika, mutta hän luopui kunniastaan, oikeuksistaan ja elämästään osoittaakseen meille, mitä todellinen rakkaus on.

Jos tahdot olla rakastettu, aloita siitä, että rakastat muita. Elämäsi matkan varrella ehkä huomaat, ettet osaa rakastaa pyyteettömästi. Mutta ei sinun tarvitsekaan olla Jeesuksen vertainen. Riittää, että annat hänen rakkautensa saada muotoa sinussa. Rakastetuksi tuleminen on pieneksi kasvamista.