4. paastonajan sunnuntai
Joh.6:24–36

elaman_leipa_signed-normal.jpg


Neljännen paastonajan sunnuntain evankeliumissa kerrotaan, että ihmiset kulkivat paikasta paikkaan Jeesusta etsien. He eivät haeskelleet häntä siksi, että hänen opetuksensa oli tehnyt heihin vaikutuksen, vaan sen vuoksi, että ruokkimisihmeellä Jeesus oli ravinnut heidät kylläisiksi.

Ruokitut halusivat korottaa Jeesuksen leipäkuninkaakseen, jotta hän täyttäisi heidän vatsansa joka päivä. Mutta Jeesus vastasi tähän ruumiilliseen nälkään sanoen: ”Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa, vaan katoamatonta, sitä, joka antaa ikuisen elämän.”

On varmaan järkevää pitää huoli jokapäiväisen leipänsä riittävyydestä. Mutta Elämän leipää ei voi hankkia rahalla eikä työtä vastaan, eikä sitä ole kauppojen hyllyillä. Tarjolla sitä kyllä on, vaan jotta voi tietää mistä etsiä, pitää seurata vihjettä: ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan kaikesta, mitä Herra sanoo.” (5.Moos.8:3).

Eräs ystäväni kertoi usein, miten hän oli pelastunut hukkumasta jäihin. Hänen huutonsa oli kuullut poika, joka oli hakenut tuvasta leipäpiekan ja ojentanut sen avantoa kohti. Koska ystäväni ei ollut kyennyt tarttumaan kohmettuneilla sormillaan piekkaan, hän oli ottanut siitä kiinni hampaillaan ja tullut autetuksi avannosta.

Tämä ystäväni oli kokenut myös sen, että Jeesuksella on valta antaa synnit anteeksi. Siksi hänen kertomuksensa on palannut mieleeni lukiessani Johanneksen evankeliumista Jeesuksen sanat: ”Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan.” (Joh.6:35).

Jeesuksen luokse täytyy siis tulla, ja häneltä on tahdottava sitä hengellistä ravintoa, jota jakamaan Jumala hänet lähetti. Ne, jotka ottavat vastaan hänen sanansa ja sakramenttinsa, saavat avun.

Älkäämme siis väheksykö seurakunnan yhteistä jumalanpalvelusta, vaan osallistukaamme siihen niin kauan kuin armonvälineet ovat tarjolla. Tulee näet aika ja on jo, jolloin on vaikea saada kuullakseen oikeaa, iankaikkiseen elämään opastavaa evankeliumia.