3. sunnuntai pääsiäisestä
Third Sunday After Easter
Joh.14:1–7
 

Lähdin eräänä alkukesän iltana kalastamaan Kuusamon Kiveskoskelle. Sää oli kolea ja sateinen, mutta halusin saada vaihtelua työviikkooni, joka oli ollut uuvuttava. Ajaessani kohti Kiveskoskea ohitin pyöräilijän. Kiinnitin huomioni häneen siksi, että hän ajoi vaihteettomalla, raskaasti kuormatulla ja paksurenkaisella kansanpyörällä.

Päästyäni Kiveskoskelle, pysäköin autoni levähdyspaikalle, kokosin kalastusvälineeni ja menin uittamaan perhoa viitostien sillan alapuolelle. Tutkin joitakin kosken syvänteitä puolen tunnin ajan ja huomasin, että kalat eivät olleet syönnillään. Nousin rannalle, koska veden kylmyys tunkeutui kahluuhousujeni läpi.


Silloin levähdyspaikalle saapui läpimärkä pyöräilijä. Hän kysyi minulta, oliko lähettyvillä tulentekopaikkaa. Vastasin hänelle, että kivenheiton päässä alavirtaan oli kota ja kodan vieressä puuvarasto, jota sai käyttää vapaasti. Pyöräilijä alkoi siirtää tavaroitaan kodalle päin. Menin itsekin sinne syömään eväitäni.

Kun keskustelin pyöräilijän kanssa, huomasin, että hän oli hyvin rasittunut. Hän kertoi olleensa matkalla viikon päivät ja ajaneensa noin kahdeksansataa kilometriä halki Suomen. Hän yritti tehdä nuotiotulen tupakansytyttimen avulla, mutta eihän se onnistunut, kun halot olivat liian suuria ja tuoreita.


Kaivoin laukustani filmipurkin, jossa oli kuivia tulitikkuja ja raapaisupinta. Kävin puuvarastossa tekemässä ohuita pilkkeitä ja vuolin ne kiehisiksi. Sitten sytytin ne tuohen avulla. Vähitellen tuli otti myös kosteisiin halkoihin, ja lämpö täytti kodan.

Pyöräilijä virkistyi selvästi ja näytti iloisemmalta kuin levähdyspaikalle tullessaan.

 
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun saan tämän retken aikana istua kunnon tulen ääressä, hän sanoi.
– Vai niin, eikö matkan varrella ollut tulentekopaikkoja? minä kysyin.
– Olihan niitä, mutta ei ollut halkoja. Risuja piti poltella, hän vastasi.
 
Pyöräilijä kertoi, että hän oli lähtenyt liikkeelle, koska hänen piti saada etäisyyttä ikäviin asioihin, joita hänellä oli ollut kotonaan. Vaihteettomalla pyörällä tahkotut kilometrit auttoivat häntä selvittämään ajatuksiaan. Sitten hän otti kastuneen makuupussinsa ja telttansa ja alkoi etsiä paikkaa, johon voisi ripustaa ne kuivumaan.

Nousin lähteäkseni. Pyöräilijä kiitti tulenteosta ja seurasta. Luulen, että hän kuitenkin ilahtui eniten toiveikkaan mielensä palautumisesta. Nuotion lämmittämässä kodassa hän saattoi tuntea, että hänen elämänsä oli vaikeuksineen elämisen arvoinen.

Nuotiotuli hiipui aikanaan, ja pyöräilijän oli lähdettävä taas liikkeelle. Löysikö hän mielenrauhan, jota hän oli lähtenyt etsimään? Uskon, että hän löysi, sillä hänen päivittäin kulkemansa matkat olivat kuin palapelin osia, joita hän liitti toisiinsa. Vähitellen elämän kokonaiskuva selkiytyi hänelle.

Jeesus sanoo Johanneksen evankeliumissa: ”Minä ole tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.”

Jos ymmärrämme oikein nuo paljon merkitsevät lauseet, ne ovat meille turvallisuuden ja ilon lähde. Kasteessa meidät yhdistettiin Jeesukseen niin, että meidän ja hänen välilleen syntyi kohtalon yhteys: vanha ihmisemme kuoli ja haudattiin hänen kanssaan, uusi uskon ihminen syntyi meissä hänen ylösnousemuksensa voimasta.

Tämä kohtalon yhteys merkitsee sitä, että olemme Kristuksessa. Koska Jeesus on tie, olemme myös Tiellä. Koska Jeesus on totuus ja elämä, olemme osalliset Totuudesta, jota mikään valhe ei voi peittää, ja Elämästä, jota kuolemakaan ei voita.

Kun olemme Tien päällä, riittää, että teemme päivän matkan kerrallaan. Jos vaadimme matkasuunnitelman nähtäväksemme ja tarkistettavaksemme ennen kuin suostumme liikahtamaan metriäkään, emme varmasti pääse käsittämään, mitä on Kristuksessa oleminen.

Toisaalta jos kuljetamme päivästä päivään mukanamme sellaisia menneisyyden taakkoja, joista Jeesus on vapauttanut meidät, emme voi ymmärtää, mitä on anteeksi saaminen ja anteeksi antaminen.

Apostoli Paavali opetti Kristus-tiellä kulkemista sanoen: ”Jättäen mielestäni sen, mikä on takanapäin, ponnistelen sitä kohti, mikä on edessä. Juoksen kohti maalia saavuttaakseni voittajan palkinnon, pääsyn taivaaseen.” (Fil.3:13–14).

Paavalin huolettomuus ei ollut kevytmielisyyttä. Hän tiesi, miten pahasti hän oli nuorena fariseuksena erehtynyt, kun hän oli vainonnut Kristuksen seurakuntaa. Mutta hän oli myös kohdannut Ylösnousseen Herran, tullut tuntemaan totuuden ja saanut syntinsä anteeksi. Sen tähden Paavali ei halunnut hukata yhtään mahdollisuutta tehdä Kristus tunnetuksi.

Tien päällä ollessa on tärkeä huomata, että matka edistyy. Ei jokaisen Kristus-tien kulkijan tarvitse olla yhtä innokas kuin apostoli Paavali. Mutta jokaisen kristityn on hyvä tietää, että usko syntyy, kasvaa ja vahvistuu vain suhteessa Jeesukseen. Edistymistä ei siis pidä hakea itsestä vaan hänestä, joka on Tie.
 
*

It was an evening of early summer that I got in my mind to go fly fishing. The weather was cold and rainy, but it wasn’t so much about catching fish than about clearing my mind after a week of hard work.

When I was driving to Kiveskoski, the place where I was going to fish, I passed a cyclist. I wouldn’t have taken notice of him, if the weather wasn’t bad and if the bicycle wasn’t heavily loaded.

When I came to Kiveskoski I parked my car, assembled my fishing gear and went to the stream to dip the fly. I examined several pools with no result. But the cold water had its effect on me. So after about half an hour I had to climb back to the river bank.

Then to the parking place came the cyclist which I had passed about an hour ago. He asked me if there was a camping place nearby. I answered him that a stone’s throw down stream on the river bank was a Laplander’s hut and a woodshed free to use for all travellers. The cyclist started moving his gear towards the hut. I also went there to have some bread and tea from my bag.

While chatting with the cyclist I understood that he was exhausted. He said that he had been on the road for seven days and that he had ridden eight hundred kilometers across Finland. Unsuccessfully he tried to light fire on big and fresh logs with a Zippo.

I took from my bag a film canister which contained dry matches and a friction surface. I used my axe to make small chips from the bigger logs. Then I put the chips together with birch bark and I lit the fire. Gradually the hut became warm and comfortable.

The cyclist began to recover, and he looked happy now.
 
‒ This is the first occasion on my journey that I can sit by a proper fire, he said.
‒ Really? Were there no camping places along the way? I asked.
‒ Indeed there were camping places. But there were no logs. I had to burn twigs. He answered.

 
The cyclist told me that he had hit the road because had wanted to take distance to troublesome matters he had at home. With a gearless and heavy to pedal bicycle he had travelled far to clear his thoughts.

Then he awakened from his thoughts and started to look for a place to hang up his soaked tent and sleeping bag. I rose from my seat to go. The cyclist thanked for my assistance and company. In the warm hut by the campfire he may have felt again that life was worth living.

In time that campfire weakened and the cyclist had to continue his journey. Did he find the peace of mind he was looking for? I believe he did. His daily voyages were like pieces of a puzzle that he joined together. Little by little he could see the broad picture.

In the Gospel According to John Jesus says: “I am the way, the truth and the life. No one comes to the Father except through me.” (John 14:6).

If we understand His words right, we shall have comfort and happiness through His words. This is because in our baptism we joined together with Christ so that our old humanity died and was buried with Him and a new human being, who lives from faith, was born from the power of His resurrection (see Romans 6:3‒4).

This association of destiny with Christ means that we are in Him (see Galatians 3:27). Because Jesus Christ is the way, we are on the Way. Because He is the truth and the life, we are participants of the Truth that overcomes all false and the Life that conquers death.

When we are on the Way it’s sufficient that we make one day’s journey at a time. If we demand to see the whole travelling plan before we agree to take a step, we determinate ourselves in a situation of never learning to know Christ.


On the other hand ‒ if we carry with us loads that Jesus has set us free of, we never come to the point where we can understand what is forgiving and being forgiven.

Saint Paul taught about the way of Christ: “I do not count myself to have apprehended; but one thing I do, forgetting those things which are behind and reaching forward to those things which are ahead, I press toward the goal for the prize of the upward call of God in Christ Jesus.” (Phil.3:13–14).

By saying this Saint Paul was not carefree. He knew how bad mistakes he had made when he was a young Pharisee. He had persecuted the congregation of the Lord. But the Lord stopped him and converted him (see Acts 9). Saul, here after Paul, became to know the Truth and he was forgiven his sins. This is why Saint Paul didn’t want to lose a chance to make Christ well known to all people.

When we are on the Way it’s important for us to know we are making progress. But even more important is to know that faith is born, grows and is confirmed only in a close relation to Jesus Christ. Therefore we must not look for signs of progress from ourselves. Rather we should ask for them from Him who is the Way.