Jouluaatto, Ps.36:6–10

 

Psalmissa 36 sanotaan:

"Herra, sinun armosi on avarampi kuin taivas, pilviin ulottuu sinun totuutesi. Vanhurskautesi on vuoria korkeampi ja oikeutesi kuin syvyyksien syvyys. Ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra. Ihmeellinen on sinun armosi, Jumala! Sinun siipiesi suojaan rientävät ihmislapset. Sinä ruokit heidät talosi runsain antimin ja annat heidän juoda ilosi virrasta. Sinun luonasi on elämän lähde, sinun valostasi me saamme valon."

Jouluevankeliumissa Jumalan armo, vanhurskaus ja oikeudenmukaisuus verhoutuvat vaatimattomuuteen. Se, mikä näyttää tavalliselta, osoittautuukin taivaalliseksi. Ilosanoma Vapahtajasta julistetaan köyhille, huolten ahdistamille, murheen murtamille ja vainotuille ihmisille.

On luvallista sanoa evankeliumin kuuluvan myös eläimille, sillä Kristus syntyi aasien ja lammasten talliin. Koko luomakunnalla on toivo, ”että myös se pääsee kerran pois katoavaisuuden orjuudesta, Jumalan lasten vapauteen ja kirkkauteen.” (Room.8:20–21).

Pyhä ja profaani, erityinen ja arkinen, ovat ihmisten luoma erottelu. Me luulemme, etteivät Jumalan sana ja sen antamat lupaukset sovi yhteen karujen tosiasioiden kanssa. Siksi erotamme Jumalan sanan arjestamme erityisiin aikoihin ja hetkiin, joita kutsumme pyhiksi.

Kristus on kuitenkin enemmän kuin käsityksemme siitä, mikä on erityistä ja mikä arkista. Huomaamme hänen vaikutuksensa elämäämme useinkin vasta sitten, kun hän on auttanut meidät huolten ja murheiden ohi.

Hetket, joina tunnemme huojennusta, lohdutusta tai kiitollisuutta, ovat mielestämme pyhiä. Mutta hetket, joina tuskin rohkenemme toivoa, että Herra kuulee meitä, ovat myös pyhiä. Sillä Jumala toimii hyväksemme ennakoivalla armollaan niin kuin Danielin kirjassa sanotaan: ”Heti, kun aloit rukoilla, lähti liikkeelle sana.” (Dan.9:23).

Meidän ei siis tarvitse yrittää tavoittaa Jeesusta kuin jotakin hyvän etumatkan saanutta pitkän matkan juoksijaa. Siinä kisassa suupielemme vääntyvät irveen, keuhkomme repeävät ja syömämme ruoka luulee olevansa koiran vatsassa.

Mutta jos avaamme sydämemme Jumalan sanalle, Jeesus tavoittaa meidät. Pyhä laskeutuu arkeemme, tulee osaksi sitä, ja saamme iloita joka päivä uusiutuvalla ilolla.

Siunattua Vapahtajan syntymäjuhlaa ja joulun aikaa kaikille blogini lukijoille!